NOVA Filmfestival 2019 in Lochem!


2 dagen films kijken, gemaakt door amateurfilmers uit Nederland, over heel diverse onderwerpen, fictie en non-fictie, in de Schouwburg in Lochem, waar we van harte welkom waren. De organisatie was in handen van de Audiovisuele Vereniging Oost.  Liefhebbers uit alle regio’s, zelfs enkele Vlamingen, installeerden zich in de zaal om van 35 films te genieten. De maximale lengte mocht 30 minuten zijn, maar er was ook een 1 minuut film.

Een deskundige jury had van te voren de films beoordeeld en het publiek mocht ook een voorkeur uitspreken.
Aan het einde van het festival werd een groot aantal prijzen uitgereikt met als ultieme bekroning de uitreiking aan de NOVA Laureaat.

Hieronder een overzicht van de bekroonde films:

Beste Trailer was voor de film Ben en het grijze koffertje van Auke de Witte

De Jan Schoonen prijs voor de beste nieuwkomer fictie was voor de film Heling van Flore Pensaert.

Beste nieuwkomer non-fictie ging naar de film Niet van een leien dakje. Deze film scoorde heel goed en verwierf ook nog de Supernova non-fictie én de prijs voor de beste cameravoering (beschikbaar gesteld door Herman Ottink) én de Publieksprijs non-fictie voor de zaterdag. Overweldigend succes voor de maker, Marijn Mariën!

Verder was er een Supernova fictie voor In de greep van de onderstroom van Jef Caelen,  voor Ben en het grijze koffertje van Auke de Witte en voor Ambachtelijk van Tony Jacobs.

In de categorie non-fictie waren er Supernova’s voor de film van Rika Houthuijsen, Verleden Toekomst. En een voor de natuurdocumentaire De Beleving van Piet de Kreij en de film Niet van een leien dakje werd ook beloond met een Supernova.

De publieksprijs Zaterdag in de categorie fictie was voor de film Sprinter van Lou Kruisbergen, die later ook de prijs voor Beste actrice (Sem Verheyden) kreeg uitgereikt.
De prijs voor Beste acteur was voor Jef Caelen.

De publieksprijs Zondag in de categorie fictie was voor de film Tristesse, van filmgroep Mentl5 en de film Henricus Scheepstra van Wobbe Gorter, kreeg de non-fictie Publieksprijs Zondag.

Ten slotte ging de prijs voor de NOVA Laureaat naar de film Tristesse van filmgroep Mentl5

Alle winnaars van harte gefeliciteerd!