drone

Regels voor drone gebruik

Soms sta je net je auto te wassen of in je tuin te werken en dan  hoor je een zoemend geluid; een zwerm bijen? Nee, het is een drone, die door iemand  over jouw wijk gestuurd wordt. Mag dat eigenlijk zomaar? Welke regels melden er voor het gebruik van een drone? Hoe zit het met onze privacy? Hierover stond al een en ander te lezen op de pagina www.dronewatch.nl. Wij plaatsen hieronder graag een citaat van die website:

“Vanaf 31 december 2020 vervalt het onderscheid tussen hobbyvliegers en professionele dronepiloten. In plaats daarvan worden de Open, Specific en Certified categorieën in het leven geroepen. Niet wie er vliegt is dan van belang, maar het risico dat uitgaat van de vlucht. In deze eerste editie van onze artikelserie over de Europese drone-regelgeving staan we stil bij de vraag hoe je kan bepalen met welke (sub)categorie je waarschijnlijk te maken krijgt. Eindelijk is er duidelijkheid gekomen over het uitstel van de inwerkingtreding van de Europese droneregelgeving in verband met corona. De Europese Commissie heeft via verordening 2020/746 bevestigd dat de nieuwe wetgeving op 31 december 2020 van kracht wordt, in plaats van 1 juli. Alle andere data schuiven eveneens met zes maanden op.

Begin april werd al bekend dat de regelgeving voor drones waarschijnlijk met zes maanden uitgesteld zou gaan worden. Maar nu pas is het uitstel eindelijk officieel bevestigd door de Europese Commissie. Dat heeft flink wat consequenties, want met de verschuivende introductiedatum zijn er ook tal van andere data die komen te verschuiven.

Het uitstel is volgens de officiële lezing van de Europese Commissie een direct gevolg van de COVID-19 pandemie. Achter de schermen klinkt een andere lezing, namelijk dat veel lidstaten überhaupt nog helemaal niet klaar waren met de voorbereidingen van de transitie, die eigenlijk gepland stond voor 1 juli van dit jaar. Hoe dan ook komt het uitstel goed van pas om de implementatie verder af te ronden.

De officiële nieuwe overgangsdatum is 31-12-2020. Vanaf die datum moeten dronevliegers zich verplicht registreren en in de meeste gevallen een opleiding doen. Nationale vergunningen en ontheffingen zoals het ROC en ROC-light blijven nog een jaar geldig, dus tot en met 31-12-2021. Met bestaande drones kan nog tot eind 2022 worden doorgevlogen; vanaf 1-1-2023 worden de nieuwe Cx CE labels verplicht gesteld en mag je met oudere drones alleen nog in Open categorie A3 vliegen.”

Kijk goed op de website van dronewatch.nl voor gebruik van drones, voor registratieverplichting en andere regels.Dat zijn er best veel.