0E0F675A-AFF8-437E-A09B-B79E9E7291B9

Een avond over filmanalyse

In veel films, misschien wel de meeste, wil de filmmaker ons iets duidelijk maken en dat wordt vaak gedaan door er symbolen of dubbele betekenissen in te verwerken die door ons onderbewustzijn worden opgepikt. Op die manier wordt onze beleving gestuurd.

Filmmakers zetten onderdelen als montage, cameravoering, licht, geluid, acteren en art-direction in om hun film duidelijk te maken. Deze elementen bieden veel meer mogelijkheden voor de maker. Onverwacht gebruik van deze onderdelen kan er soms ook voor zorgen dat de filmbezoeker expres in verwarring wordt gebracht, vaak om deze wat dieper te laten nadenken over het verhaal of over filmconventies in het algemeen.

Aanstaande dinsdag, 17 januari, zal Tamis ingaan op het analyseren van films. Wat maakt nu een film zo spannend, mooi, emotioneel om te bekijken? Wat zijn de onderliggende beelden, die daarvoor zorgen? Kunnen we die zelf opmerken, hoe doen we dat en kunnen we deze dan ook gaan toepassen in onze eigen films?
Een leerzame avond!