GOUDA 750 jaar

Homepage - Gouda 750 jaar stad

In 2022 viert Gouda dat de stad 750 jaar geleden stadsrechten kreeg van Floris V. Bij de vorige viering van het stadsjubileum in 1972 draaide Toverlint in de Burgerhal onder het Stadhuis dubbel-8 filmpjes op 4 filmprojectoren en dia-projectoren op een soort zig-zag scherm met matglazen openingen. Die tijd ligt nu ver achter ons en in 2022 doen we dit heel anders.

Met steun van Fonds Gouda 750 is een groep Toverlinters bezig een groot aantal oude en nieuwere films te verzamelen, die zullen worden vertoond in de Burgerhal (net als toen); het wordt een plek waar je even binnenloopt en terug gaat in de tijd.

De films in dit project gaan uitsluitend over Gouda en de Gouwenaars. Aan bod komen volksfeesten, ambachten, kunstenaars, waterbeheer, nieuwbouw en veel andere aspecten van leven en werken in Gouda. Bijzonder is een gerestaureerde, ruim 50 minuten durende film over de festiviteiten tijdens de viering van Gouda-700 in 1972. Daarnaast zijn er ook opnamen van een ‘Legerdag’ uit 1917, ‘De brand van de Kaarsenfabriek’ uit 1936 en opnamen van de bevrijding uit 1945.

Ook zijn er in augustus nog enkele filmvoorstellingen gepland in gebouw ‘Concordia’ aan de Westhaven en voor de bewoners van verzorgingstehuizen.

Theater Toverlint is open van 26 juni tot 4 juli!

Bezoekers en winkelend publiek kan binnenlopen en genieten van beelden die geschoten zijn tussen 1917 en 2022. De projectie zal worden gedaan met 8 monitorschermen en zal continu doorlopen!

Om alvast in de stemming te komen vind je hier de trailer van Theater Toverlint

De Nacht van de Goudse Verhalen! Op 14 mei vindt in de Chocoladefabriek de Nacht van de Goudse Verhalen plaats, met muziek, verhalen, gedichten, films etc. Ook Toverlint is vertegenwoordigd met een compilatie van oude films van en voor Gouwenaars!

Goudamaakttoekomst is een festival  bij Goudasfalt, dat draait om duurzaamheid met als sleutelwoorden circulair, vintage, bio&fair, l9kaal en upcycle! Het festival is op 21 mei van 11-18 uur. Hiexal de premiere plaatsvinden van de korte film Goudseerlijk, gemaakt op verzoek van de stichting Fair Trade Gouda, door een groepje Toverlinters, mmv het Coornhert Gymnasium en Museum Gouda. De film draait in een loop! Om 13 uur is de eerste vertoning!